Hvilke rettigheder og muligheder har du, hvis dine data slipper ud på nettet?

Ashley Madison, som er en hjemmeside som opfordrer til utroskab, bliver sagtsøgt for 4 milliarder kroner, efter at ca. 30 millioner kunder har fået offentliggjort deres emailadresser. I Danmark ville de blot have fået en bøde af det offentlige, men der kan være penge at hente, hvis dine private informationer havner ude på internettet.

Hvis en virksomhed ikke passer på dine fortrolige oplysninger, så kan de havne ude på internettet, hvor alle kan se dem. Hvad kan du selv gøre, hvis dine oplysninger bliver lækket? Certificeret IT-advokat og partner i advokatfirmaet Horten Advokatpartnerselskab, Heidi Steen Jensen, forklarer, at der er meget forskel på om det sker i en udenlandsk eller en dansk virksomhed.

Sagerne i Danmark forløber normalt stille og roligt, og her vil Datatilsynet se på sagen, og der vil der eventuelt komme en sag ved domstolene ud af det. Tidligere har der været situationer, hvor danske virksomheder er blevet hacket, og har gjort hvad de kunne for, at det ikke skulle ske igen. Her ville man blot få en bøde, hvis sikkerheden ikke har været høj nok, men ikke hvis sikkerheden HAR været høj nok, forklarer Heidi Steen Jensen.

Hvis dankortoplysninger bliver stjålet fra en kundedatabase i en virksomhed, så vil det ikke være aktuelt at søge erstatning, da bankerne dækker tabet, så længe man ikke selv har skylden. Hvis der er mulighed for at hente pengene hjem, så vil bankerne rette krav imod firmaet.

Pengene er ikke det eneste problem

Efter oplysninger som er sluppet ud fra Ashley Madisons kundedatabase, så er det ikke kun et økonomisk tab der opstår. De 30 millioner mennesker, som har fået lækket deres oplysninger, har en del forklaringsproblemer til deres kæreste eller ægtefælle. Hvis det skulle ske, at din ægtefælle går fra dig pga. et datalæk, så kan man faktisk sagsøge det ramte firma.

Heidi Steen Jensen forklarer, at hvis man ikke har lidt økonomisk tab, så kan man gå efter tort-godtgørelse, hvis retten altså tillader det. Det er dog ikke høje beløb man kan få ud af det i Danmark, og det vil nok havne et sted mellem 25.000-100.000 kroner, alt efter situationen. Derudover kommer der penge til advokat mm.

Dog mener Heidi, at der nok ikke ville være penge at hente hjem i en sag som Ashley Madison, og at domstolene nok ville sige det er selvforskyldt.

Sag i udlandet

Hvis du sidder tilbage alene, så er der et sidste forsøg, hvis et udenlandsk firma har lækket dine private oplysninger. Du kan nemlig sagsøge virksomheden i dens hjemland, men det er heller ikke helt så nemt som det lyder.

Ifølge den canadiske lov, så skal den tabende part dække nogle af modpartens retsomkostninger, og hvis man er udlænding, så kan der kræves et depositum på op til 70% af deres forventede omkostninger; og alt dette er før at sagen overhovedet er starten.